maanantai 22. maaliskuuta 2010

Omat Laitteet 16.3.2010

Tiistaina 16.3. vietettiin ensimmäistä Omat Laitteet -iltaa. Iltaan oli ilmoittautunut kolme esiintyjää, jotka erosivat toisistaan siinä määrin että oli lupa odottaa onnistunutta iltamaa! Yleisöäkin paikalle oli saapunut siinä määrin, että uusi elektronisen musiikin open stage -klubi sai ensimmäisenä iltanaan arvoisensa startin ja nousi heti kerrasta kaupungin suurten musiikkitapahtumien joukkoon.


Aki Luoto toivotti illan aluksi kaikki esiintyjät ja katsojat tervetulleiksi nauttimaan mielenkiintoisista musiikkiesityksistä hyvässä seurassa. Tämän jälkeen areena ja lava annettiin artisteille, heidän esityksensä äänitettiin ja alla onkin kuvien ja äänen muodossa näytteitä näistä esityksistä.



Vaarne
Vaarne by OmatLaitteet
Vaarne avasi Omat Laitteet -klubin historian ensimmäisen illan tarjoillen yleisölle "matkan aavikolle", kuten hän itse esityksensä aluksi totesi. Vaarnen kaksikymmenminuuttinen pyöri hienojen rytmien ja tunnelmien ympärillä - todellista musiikillista maalailua kuultiin useiden kappaleiden muodossa, niistä blogiin nostettiin esille toisena kuultu teos tästä musiikillisesta seikkailusta.



Harlot's Ghost Harlot's Ghost by OmatLaitteet
Harlot's Ghost vei kuulijansa suurten mystisten vuorten luo - loihtien kitarallaan ja laitteillaan hienoja kokonaisuuksia spontaanisti yleisön edessä. Artistin teokset perustuivat akustisella kitaralla loihdittuihin äänimaisemiin, joita hän soitti laitteillaan livenä pyöritellen ja muokaten niitä suuriksi taidemaailmoiksi vieden ilmaisuaan kitaran ja yleisön reaktioiden mukaan edestakaisin tuossa äänen valtameressä. Tarjoilemamme näyte on viimeinen teos kolme teosta sisältäneestä "setistä".




Pointless Note Pointless Note by OmatLaitteet
Illan kolmantena ja samalla viimeisenä esityksenä kuultiin esitys syntikka-kone-hulina-kaksikolta nimeltä Pointless Note. Herrat olivat tuottaneet reilun vartin mittaisen vauhdikkaan kokonaisuuden, jossa monilta osin soittotaidon puutteet korvattiin äkäisellä sanomalla. Rumpukoneet ja syntetisaattorit jauhoivat ilmoille ärjyvää pauketta ja kieli tuntui olevan jossain määrin poskessa, mutta sitä tasapainotettiin erilaisin kantaaottavin samplein. Näyte on kolmiosaisen setin keskimmäinen osio.





Esiintyjien välissä soitetut kappaleet:
James Blake - Air & Lack Thereof
Ramadanman & Appleblim - Sous le sable
-----
Aphex Twin - Hedphelym
Aphex Twin - Delphium

Ilta oli kaikin puolin onnistunut sekä miellyttävä kokonaisuus ja toivottavaa onkin, että jatkoa klubille seuraisi. Tämän takia onkin ensiarvoisen tärkeää levittää tämän tapahtuman ilosanomaa ja saada seuraavalle suunnitellulle Omat Laitteet -illalle (20.4.) esiintyjiä ilmoittautumaan järjestäjille osoitteeseen omatlaitteet@gmail.com!

-OL

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Ensimmäinen Omat Laitteet -ilta on onnistuneesti takana!

Ensimmäinen Omat laitteet -iltama on nyt onnistuneesti takana; järjestävät tahot esittävät isot kiitokset ja kumarrukset esiintyjille sekä Artturiin saapuneelle runsaslukuiselle yleisölle! Tunnelmia illan elektrospektaakkeleista ja muusta menosta on tulossa lähiaikoina blogiin.

Tunnelmapaloja odotellessa on hyvä muistuttaa, että laittakaahan kaikki (eilisen inspiroimana tai muuten vaan) esiintymisestä kiinnostuneet ilmoittautumisviestiä sähköpostiin: omatlaitteet@gmail.com. Viestiin voitte lisätä jo pienen esittelyn omasta tuotannostanne (ei välttämätöntä), joka voidaan sitten julkaista täällä blogissa ennen seuraavaa, 20.4. järjestettävää Omat laitteet -iltaa. Lisäksi mukaan voisi laittaa alustavia suuntaviivoja siitä, minkälaisella laitteistolla olette stagea valtaamassa. Näin voimme sitten paremmin pohdiskella aikataulutusta ja soittojärjestystä.

Ilmoittautumisella ei pyritä mihinkään genre- tai tyylikontrolliin, vaan pyrimme välttämään sitä, että esiintyjät vaivautuisivat turhaan laitteistoineen paikalle. Yhden illan esiintyjäkiintiö (noin 20 minuutin seteillä) on kuitenkin vain neljän esiintyjän verran.

Seuraavassa vielä Omat laitteet -speksit tuleville esiintyjille:

- mikseriin maksimissaan 3xStereo-liitäntä ja 3xMono-liitäntä
- laitteiden on mahduttava yhdelle pöydälle
- n. 20 min setti
- ei muita rajoitteita

Jos kysyttävää, ei kun meiliä osoitteeseen omatlaitteet@gmail.com.

- OL

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Omat Laitteet #1 - 16.3.2010

Omat Laitteet -illan esiintyjät:


Vaarne

Turkulainen 25-vuotias muusikko Ville Vaarne lisäilee elektroniseen pop-musiikkiinsa aineksia länsimaisen musiikkikulttuurin ulkopuolelta.

Viime aikoina hän on poiminut kiinnostavia soundeja esimerkiksi lähi-idän perinnemusiikista.
Vaarnen mielestä uusien vaikutteiden hankkiminen vieraista kulttuureista on välttämätöntä, jotta pop-musiikki säilyy tuoreena.

- Annan itselleni täyden vapauden yhdistää eri tyylilajien kiinnostavia puolia ja tehdä niistä omannäköistäni tulkintaa, Vaarne sanoo.

Vaarne kokee, että tällä toiminnalla on myös symbolinen merkitys.
Hän uskoo, että musiikin tavoin myös ihmisten on saatava liikkua vapaasti keinotekoisista rajoista piittaamatta. Vain siten voi syntyä uutta kulttuuria.

- Otetaan kaikki vieraat avosylin vastaan. Jos taloutemme ei kestä sitä, voimme leikata menoja esimerkiksi laukkauttamalla puolustusvoimat, Vaarne toteaa.


Harlot's Ghost

Harlot's Ghost soittaa minimalistista elektroa joka pohjautuu alkuperäistä open stage -konseptia kunnioittaen singer-songwriter-perinteeseen. Äänimaailmaa rakennetaan pääosin miehestä ja kitarasta lähtevien äänien ympärille ja niistä kudotaan modernin teknologian avulla improvisoiden uusia muotoja ja värejä. Varmaa on vain, että kappaleita ei kuulla samanlaisena toista kertaa.

Taustalla voi kuulla kenties kaikuja Thom Yorken sooloiluista, Four Tetin kellunnasta sekä Aphex Twinin ambientimmasta tuotannosta.


Pointless Note

Viime vuodet pääasiassa levylautasten takana viihtynyt Pointless Note (joku on kuullut myös kutsuttavan nimikkeellä Burnett & Cooper) esittää vaihteeksi omaa tuotantoaan. Kaksikon musiikki on seitsemän vuoden aikana harppaillut pitkät loikat industrialvaikutteisesta äänitaiteesta kohti selkeälinjaisempaa pop-estetiikkaa.

Tällä kertaa materiaalin sävy on jälleen pari astetta kokeellisemman ilmaisun suunnalla - unohtamatta kaksikon tuotannon läpileikkaavia teemoja, kuten kuivakkaa, itätamperelaista huumoria ja välillä lähes itseisarvoksi lipsahtavaa yhteiskunnallista herätystehtävää. Yksi asia on kuitenkin varma: namiskaa väännetään tosissaan!

Vaikutteita kaksikolla on niin paljon, että niiden laajempi listaaminen ei tunnu järkevältä.